W tak upalne dni oczywiście chłodnik, ale gdy chłodnika mam już dość kombinuję inaczej 😉
Dzisiaj zupa botwinkowa – idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
pęczek botwiny
6 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 skrzydełko z kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki
Do garnka z wodą wkładam skrzydełko, gotuję przez 15 minut. Dodaję seler w kawałku – obrany. Marchewkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do wywaru. Pietruszkę obieram, wkładam w całości. Gotuję tak przez 10 minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i malutkie buraczki z botwiny – pokrojone w kostkę.
Gotuję przez 20 minut. Dodaję umytą i pokrojoną w kostkę, kawałki – botwinę – listki, łodygi. Doprawiam solą i pieprzem.
W kubku umieszczam śmietanę, dodaję mąkę, wodę – mieszam. Dolewam do gotującej się zupy. Gotuję jeszcze przez 2-3 godziny.
Mąż mówił, że pycha 😉