Sezon na szparagi w pełni.
Polecam Wam szybki makaron z zielonymi szparagami i kurczakiem.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 łyżka masła
pęczek zielonych szparagów
200 ml śmietany 30%
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
makaron penne
parmezan tarty w piórka do podania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.
W drugim garnku z osoloną wodą gotujemy zielone szparagi według instrukcji podanej tutaj: http://www.mojaqchnia.pl/ugotowac-zielone-szparagi/
Na dużą głęboką patelnię wykładamy masło, czekamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Chwilę smażymy – aż filet będzie zupełnie biały. Dodajemy ugotowane, pokrojone w kawałki zielone szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy śmietanę 30% mieszamy- redukujemy sos. Ja dodaję jeszcze śmietanę 18%- lepiej i szybciej zagęszcza mi się sos.
Wykładamy makaron na talerz, dodajemy kurczaka ze szparagami, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 🙂