Szparagi. Uwielbiam białe, kocham zielone. Są idealne po ugotowaniu z sosem lub do zupy krem.
A w sosie holenderskim smakują szczególnie dobrze
Składniki:
pęczek szparagów zielonych
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
sos holenderski
4 żółtka
90 g masła
2 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Szparagi gotujemy w wysokim garnku dodając 1 łyżeczkę masła, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru.
W misce nad garnkiem z gotująca się wodą (na parze) miksujemy żółtka z łyżką soku z cytryny i szczyptą soli na gładką jasną masę.Dodajemy bardzo powoli masło rozpuszczone i wino.
Powinna powstać nam masa przypominająca majonez lub taka jak moja czyli nieco rzadsza Ale i tak sos był pyyyyszny
Polewamy sosem szparagi.