Babka piaskowa z bakaliami

Babka wielkanocna próba generalna.

Składniki:

400 g mąki pszennej

4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

200 g cukru

2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

200 g miękkiego masła (1 kostka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl mieszanki keksowej Helio

1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania

cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nadmiar bułki wysypujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąki mieszankę keksową – dzięki temu owoce nie opadną na dno babki. Można przelać mieszankę gorącą wodą, ale ja tego nie robię.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy białka (dzięki dodanemu cukrowi nie opadną).

Żółtka miksujemy z resztą cukru, dodajemy masło, nadal miksujemy, dodajemy sok z cytryny.

Masa musi być jasna i puszysta. Do żółtek dodajemy mąkę mieszamy, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy lub miksujemy.

Masę wykładamy do formy.

Piekarnik na 170 stopni pieczemy przez około 40 minut. Możemy pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem jeśli ciasto się nie przyklei wyjmujemy babkę.

Posypujemy babkę cukrem pudrem.

artykuł sponsorowany

baba1

baba2

baba3

baba4