Tortilla z kurczakiem i warzywami

Jak już wiecie warzywa rządzą w naszym domu. Czasami zdarza się też mięsko 😉 W tym przypadku kurczak. Bez oleju, oliwy, wytopiony z reszty tłuszczu jaki w sobie posiadał.

A zrobiłam to danie tak 🙂

 

Składniki:

6 płatów tortilli

1 papryka czerwona

1 papryka żółtka

1 cebula

2 łodygi selera naciowego

1/2 brokuła

2 filety z kurczaka

papryka mielona czerwona słodka i ostra

sól

pieprz

400 g sera żółtego

50 g tortilli kukurydzianej – może być solona, lub serowa

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, pokrojone w paski papryki, cebulę w piórka, seler w plasterki, brokuł na mniejsze różyczki. Solimy, pieprzymy, dodajemy czerwoną paprykę, ostrą – mieszamy wszystko.

Mieszamy składniki tak by przyprawy dotarły do wszystkich warzyw i do mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

Tortille rozkładamy w formie, jak na poniższym zdjęciu. Wykładamy 1/2 sera startego na tarce, 1/2 farszu mięsno-warzywnego, tortillę, reszta farszu, ser żółty. Zawijamy tortille, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Podajemy z ulubionym sosem czosnkowym, lub ostrym ketchupowym.

Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku- rozgnieciony, sól, pieprz

Sos ketchupowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu hot, sól, pieprz, papryka ostra chilli mielona.

 

tortilla1

tortilla2

tortilla3

tortilla4

tortilla5

tortilla6

tortilla7

tortilla8

tortilla9

tortilla11