Jak już wiecie warzywa rządzą w naszym domu. Czasami zdarza się też mięsko 😉 W tym przypadku kurczak. Bez oleju, oliwy, wytopiony z reszty tłuszczu jaki w sobie posiadał.
A zrobiłam to danie tak 🙂
Składniki:
6 płatów tortilli
1 papryka czerwona
1 papryka żółtka
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1/2 brokuła
2 filety z kurczaka
papryka mielona czerwona słodka i ostra
sól
pieprz
400 g sera żółtego
50 g tortilli kukurydzianej – może być solona, lub serowa
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, pokrojone w paski papryki, cebulę w piórka, seler w plasterki, brokuł na mniejsze różyczki. Solimy, pieprzymy, dodajemy czerwoną paprykę, ostrą – mieszamy wszystko.
Mieszamy składniki tak by przyprawy dotarły do wszystkich warzyw i do mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Tortille rozkładamy w formie, jak na poniższym zdjęciu. Wykładamy 1/2 sera startego na tarce, 1/2 farszu mięsno-warzywnego, tortillę, reszta farszu, ser żółty. Zawijamy tortille, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy z ulubionym sosem czosnkowym, lub ostrym ketchupowym.
Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku- rozgnieciony, sól, pieprz
Sos ketchupowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu hot, sól, pieprz, papryka ostra chilli mielona.