Składniki:
2 filety z kurczaka
1 laska kiełbasy chorizo
4 pomidory
1/2 cebuli
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
świeżo zmielony pieprz
2 kieliszki białego półwytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
1 cukinia
parmezan
natka pietruszki
olej
1-2 szkl ryżu
Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy. Gdy kurczak jest już usmażony, dodajemy pokrojone w półplastry chorizo i pokrojone w półplastry cukinię. Chwilę dusimy. Dodajemy sparzone, posiekane bez gniazd nasiennych i skórki – pomidory. Chwilę smażymy, dodajemy świeżo zmielony pieprz.
Dolewamy 2 kieliszki wina. Chwilę smażymy by wino odparowało.Doprawiamy wędzoną papryką.
Dodajemy ryż i zalewamy wszystko bulionem.
Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez 20 minut (aż ryż zmięknie).
Podajemy z natką pietruszki i wiórkami parmezanu.