Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
8 brykietów mrożonego szpinaku
mąka (około 1,5 szklanek)
mleko (około 2 szklanek)
sól (ok. 1/3 łyżeczki)
cukier (ok. 1/3 łyżeczki)
soda oczyszczona (ok. 1/4 łyżeczki)
olej (około 2 łyżek)
1 jajko
Szpinak wkładam do rondelka, zalewam ciepłą wodą, czekam chwilę aż się rozmrozi. Gdy już się to stanie przelewam go przez sitko, odsączam łyżką.
Do stojącego blendera (kielichowego, z dzbankiem) dodaję pozostałe (powyższe) składniki dodaję także szpinak. Blenduję, w razie konieczności dodaję jeszcze mleko. Ciasto ma mieć konsystencję lejącej śmietany.
Na patelni naleśnikowej (bez oleju) smażę naleśniki.
Składniki na farsz:
1 kostka białego półtłustego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
łosoś wędzony
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
Ser rozdrabniam widelce, dodaję pietruszkę, chrzan, śmietanę, sól, pieprz, mieszam.
Smaruję naleśniki serkiem, układam plastry wędzonego łososia i zawijam naleśnik.
Naleśniki kroję w cienkie plasterki, można nakłuć je wykałaczkami.