Kruche rogaliki z marmoladą

Składniki:

3 szkl mąki

1/2 szkl cukru

1/2 kostki margaryny

2 jajka

2 żółtka

3 duże łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

marmolada

 

Na stolnicy wyrabiam mąkę, cukier, margarynę, jajka, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia do uzyskania gładkie w razie konieczności podsypuję mąką.

Wałkuję ciasto, rykrawam duże koło. Koło to dzielę na 8 części. Mają powstać trójkąciki z zaokrąglonym bokiem.

Przy zaokrąglonym boku układam łyżeczkę marmolady i od tego miejsca zaczynam zwijanie rogalika.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut – do zrumienienia.

Można posypać cukrem pudrem.

 

rogalik1

 

rogalik2