Zupa meksykańska

Składniki:

250 g mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 puszki czerwonej fasoli

1/2 puszki kukurydzy

3 pomidory

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 duży ziemniak

1 marchewka

sól

pieprz

1/3 łyżeczki mielonego ostrego chilli

1/3 łyżeczki papryki słodkiej

natka pietruszki

olej

W rondelku szklimy na oleju cebulę, dodajemy mięso i drobno posiekany czosnek. Dusimy.

Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Chwilę smażymy.

Dodajemy sparzonego, bez gniazd nasiennych i skórki pomidora.

Dodajemy fasolę, kukurydzę, zalewamy wszystko wodą.

Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, paprykę chilli i słodką i gotujemy.

Pod koniec gotowania dodajemy posiakaną natkę pietruszki.

Pyszna, ostra, pożywna 🙂

zupa1