Zupa krem z pieczonej papryki

Składniki:

4 papryki

1 pomidor

1 ząbek czosnku

1 marchewka

1 pietruszka

1 duży ziemniak

sól

pieprz

1/3 łyżeczki wędzonej mielonej papryki

śmietana 18%

listek bazylii

Do garnka z wodą wkładam obrane i pokrojone na kawałki: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Solę wodę.

Pomidora sparzam, usuwam nasionka i zdejmuję skórkę. Kroję na kawałki i podsmażam na 1 łyżeczce masła.

Dodaję do warzyw (do garnka).

Do naczynia żaroodpornego wkładam przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki czerwone. Czosnek owijam folią aluminiowa i układam obok papryk. Piekę papryki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut, po tym czasie obracam papryki i piekę kolejne 25 minut.

Wyjmuję papryki z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Obieram papryki ze skórki i wkładam ją do garnka z ugotowanymi warzywami. Dodaje także czosnek wyjęty z folii.

Blenduję całość. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną.

Podaję z kleksem śmietany i listkiem bazylii.

zupa krem z pieczonej papryki