Składniki:
4 papryki
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 duży ziemniak
sól
pieprz
1/3 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
śmietana 18%
listek bazylii
Do garnka z wodą wkładam obrane i pokrojone na kawałki: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Solę wodę.
Pomidora sparzam, usuwam nasionka i zdejmuję skórkę. Kroję na kawałki i podsmażam na 1 łyżeczce masła.
Dodaję do warzyw (do garnka).
Do naczynia żaroodpornego wkładam przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki czerwone. Czosnek owijam folią aluminiowa i układam obok papryk. Piekę papryki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut, po tym czasie obracam papryki i piekę kolejne 25 minut.
Wyjmuję papryki z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Obieram papryki ze skórki i wkładam ją do garnka z ugotowanymi warzywami. Dodaje także czosnek wyjęty z folii.
Blenduję całość. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną.
Podaję z kleksem śmietany i listkiem bazylii.