Gdy mam ochotę zrobić obiad na szybko, lub nie mam ochoty robić go wcale, wybieram przepisy sprawdzone. Danie które mogę wyczarować w 20 minut to danie idealne. Takim jest makaron ze szpinakiem i śmietankowym sosem.
Składniki dostępne w osiedlowym sklepiku, więc gdy mam lenia szybko kompletuję wszystko czego potrzebuję.
Składniki:
makaron spaghetti
szpinak świeży
1 łyżka masła
3/4 kostki sera feta
250 ml śmietany 18%
sól
świeżo zmielony pieprz
3 ząbki czosnku
parmezan
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
Szpinak dokładnie myję. Na patelnię wrzucam łyżkę masła i szpinak. Chwilę duszę czekając aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaję pokrojoną fetę. Czekam aż się rozpuści. Wciskam na patelnię czosnek, dodaję śmietanę. Duszę przez około 10 minut. Sprawdzam smak. W razie potrzeby doprawiam solą (chociaż danie będzie słone, dzięki fecie), dodaję świeżo zmielony pieprz.
Podaję z parmezanem.