Uwielbiam takie dary 🙂
Koleżanka przyniosła mi szczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie 🙂
Składniki:
szczaw
jajka ugotowane na twardo
2 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
sól
pieprz
śmietana 18%
mąka
W garnku z wodą gotuję wywar z kurczaka i warzyw. Gdy kurczak i warzywa oddadzą swój smak, solę wywar. Dodaję umyty, posiekany drobno szczaw, gotuję przez 3 minuty.
W kubeczku umieszczam śmietanę (1 łyżka), dodaję mąkę (2 łyżeczki), odrobinę zimnej wody, rozcieńczam śmietanę i mąkę tak żeby nie było grudek. Wlewam do zupy – powinna się wtedy dobrze gotować. Doprawiam pieprzem. Podaję zupę z ugotowanym jajkiem.
Pyyyycha.