Zupę ogórkową wszyscy znają, lubią, robią. Robię i ja.
Dzisiaj w nieco innej formie, gdyż nie miałam ziemniaków i nie chciałam już biec do sklepu.
Dobrze, że miałam w lodówce kluseczki lane od Hilcona 😉
Składniki:
4 podudzia z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 cebuli
10 ogórków kiszonych
trochę wody z ogórków kiszonych
sól
pieprz
pietruszka
śmietana
mąka
Do garnka wlałam wodę. Włożyłam mięso. Gotowałam około 20 minut. Dodałam obrane i pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękły dodałam starte na tarce ogórki (5 szt), pozostałe ogórki przekroiłam na pół, dolałam około 1/3 szkl wody z ogórków. Chwilę gotowałam. Dodałam lane kluseczki od Hilcona. Gotowałam jeszcze przez 4 minuty. Dodałam 2 łyżki śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki i odrobiną wody. Dzięki temu zupa mi się zagęściła. Dodałam sól, pieprz do smaku i świeżą natkę pietruszki.
Fajna odmiana dla standardowej ogórkowej z ziemniakami 😉