Zawijas z fileta, fety i szpinaku

Bardzo lubię fileta z kurczaka, można z niego zrobić wiele fajnych obiadków. Szybko się smaży, jest miękki.

 

Składniki:

filet z kurczaka

garść szpinaku

1/2 kostki fety

2 ząbki czosnku

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżeczka masła

jajko

mąka

sól

pieprz

wykałaczki

olej

Filet z kurczaka kroję na plastry, rozbijam. Solę, pieprzę.

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak. Smażę chwilę by szpinak zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Dodaję fetę i śmietanę. Mieszam.

Powstanie gęsty sos. Na fileta nakładam masę szpinakową, Roladki zwijam, nakłuwam wykałaczkami by się nie rozwijały, moczę w roztrzepanym jajku, później w mące. Smażę na oleju.

Po usmażeniu wyjmuję wykałaczki, kroję w plastry.

Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami.

 

zawijasy_m