Tort czekoladowy

Ten tort jest wykonany według przepisu mojej koleżanki z pracy.

Jest pyszny, winny, idealnie słodki – nie przymulający 🙂

Koniecznie go zróbcie.

Składniki biszkopt kakaowy:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/3 szklanki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Białka oddzielam od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijam pianę. Gdy piana jest sztywna dodaję po 1 łyżce cukru. Nadal miksuję. Dodaję po 1 żółtku nadal miksując.

W oddzielnej misce przesiewam mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodaję do masy jajecznej, delikatnie mieszam szpatułką.

Wylewam masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno wykładamy papierem)

Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie.

Odstawiam biszkopt do wystygnięcia.

Składniki masa:

2 opakowania śmietany 30% (330ml)

1 czekolada gorzka

1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

1 łyżka cukru pudru

Śmietanę 30% miksuję, dodaję cukier puder, mascarpone i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej – cały czas miksując.

1 słoiczek dżemu porzeczkowego

1 czekolada gorzka – rozpuszczona na parze do polania tortu

1 cytryna

herbata czarna

Biszkopt kroję na 3 krążki. Dolny krążek nasączam herbatą z cytryną, na krążek warstwa dżemu porzeczkowego, masa, drugi krążek, nasączyć, dżem, masa. Trzeci krążek, nasączam, masą pokrywam cały tort i polewam nierównomiernie czekoladą gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Tort jest wspaniały.

tort1_m