Ten tort jest wykonany według przepisu mojej koleżanki z pracy.
Jest pyszny, winny, idealnie słodki – nie przymulający 🙂
Koniecznie go zróbcie.
Składniki biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Białka oddzielam od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijam pianę. Gdy piana jest sztywna dodaję po 1 łyżce cukru. Nadal miksuję. Dodaję po 1 żółtku nadal miksując.
W oddzielnej misce przesiewam mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodaję do masy jajecznej, delikatnie mieszam szpatułką.
Wylewam masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno wykładamy papierem)
Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Odstawiam biszkopt do wystygnięcia.
Składniki masa:
2 opakowania śmietany 30% (330ml)
1 czekolada gorzka
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę 30% miksuję, dodaję cukier puder, mascarpone i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej – cały czas miksując.
1 słoiczek dżemu porzeczkowego
1 czekolada gorzka – rozpuszczona na parze do polania tortu
1 cytryna
herbata czarna
Biszkopt kroję na 3 krążki. Dolny krążek nasączam herbatą z cytryną, na krążek warstwa dżemu porzeczkowego, masa, drugi krążek, nasączyć, dżem, masa. Trzeci krążek, nasączam, masą pokrywam cały tort i polewam nierównomiernie czekoladą gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Tort jest wspaniały.