Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
250 g chałwy waniliowej
dodatkowo
około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu
dżem porzeczkowy
1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty
do ozdoby- opcjonalnie małe beziki
Wykonanie biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.
Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).
Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie 🙂
To działa – poważnie 🙂
Wykonanie masy:
Do miski wlewamy śmietanę – kiksujemy. Dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę. Wszystko razem miksujemy.
Biszkopt przekrawamy na 3 krążki.
Układamy następująco:
biszkopt- nasączamy herbatą
smarujemy dżemem porzeczkowym
dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę
biszkopt- nasączamy herbatą
smarujemy dżemem porzeczkowym
dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę
biszkopt
cały tort smarujemy resztą kremu- boki i wierzch
100 g chałwy kruszymy i posypujemy po bokach – przyklejamy ręką, posypujemy wierzch.
Ozdobiłam dodatkowo małymi bezikami.