Genialne tartaletki.
Przepis na tartaltki:
250 g mąki
150 g masła
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy z nich ciasto. Wałkujemy ciasto na stolnicy i wykrawamy kółka (ja miałam 2 rozmiary tartaletek, dlatego użyłam szklanki do dużych i do mniejszych kieliszka.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Foremki wykładam ciastem, dociskam do brzegów, nadmiar usuwam. Nakłuwam dno foremek małym widelczykiem, by spód nie rósł.
Piekę około 15 minut.
Krem:
500 g serka mascarpone
1 czekolada sererowa
1/2 czekolady gorzkiej
1 łyżeczka cukru pudru
50 g orzechów laskowych prażonych (ja użyłam tych od Helio – mają wspaniały intensywny smak)
Orzechy mielę – mam taki młynek do tego przeznaczony. Jeśli nie macie młyneczka posiekajcie orzechy dokładnie nożem.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki miksuję. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i nadziewam wystudzone tartaletki.
artykuł sponsorowany