Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka wody
Pieczemy przez ok 30 min. w nagrzanym do 180 st. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy sól, pieprz.
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie – lekko podgotowujemy – niech będzie chrupiący. Przecedzamy kalafior i odstawiamy do wystygnięcia i do odsączenia wody.
1 mała śmietana kremówka (30%) – 200g – dodajmy do śmietany garść startej mozzarelli, 1 jajko, sól, pieprz.
Wykładamy na ciasto kurczaka i kalafior. Zalewamy śmietanką z mozzarellą z jajkiem.
Na wierzch jeszcze posypujemy serem żółtym lub mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 40 min w 180 stopniach.