Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami

 

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g masła (zimnego)

2 łyżki cukru

szczypta soli

6 łyżek zimnej wody

Na stolnicę wykładamy mąkę, dodajemy masło, cukier, sól i siekamy wszystko nożem. Tarta nie lubi dotykania ciepłymi rękami, dlatego staramy się jak najwięcej zrobić nożem. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki, możemy rozetrzeć masło z mąką – rękami.

Gdy już stworzy nam się kruszonka dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę.

 

Pozostałe składniki:

brzoskwinie z puszki

galaretka krystaliczna

1 opakowanie serka mascarpone

2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

200 ml śmietanki 30% schłodzonej

2 łyżeczki żelatyny

 

Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek.

Formę do tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta usuwamy z krawędzi.

na spód tarty wykładamy papier do pieczenia tak by okrył całą tartę – nie chcemy żeby nam się boki spaliły- ja kiepsko okryłam i boki mojej tarty jak widzicie są dość ciemne. Na papier do pieczenia wysypujemy obciążniki do tarty, groch lub ryż.

Nie chcemy by tarta wyrosła na spodzie.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Po tym czasie usuwamy obciążniki i pieczemy w 180 stopniach przez 5-8 minut – aż ciasto zacznie się rumienić.

 

Masa:

Do miski wlewamy śmietankę 30 % kiksujemy, dodajemy mascarpone, mleko skondensowane – miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy.

Wykładamy masę na chłodną tartę.

Wkładamy do lodówki by masa trochę stężała.

Układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną

Mniam.

 

tarta5

tarta4

tarta3

tarta2

tarta1