Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą

Wspaniały niedzielny obiad.

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

5 marchewek

3 pietruszki

1 cebula

1/2 selera

1 por

sól

pieprz

1/2 łyżeczki kminu mielonego

bulion warzywny

olej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

8 łyżek wody

Szynkę nacieram solą, pieprzem i mielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego.

Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, por.

Solę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około 1,5 szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos.

 

Zasmażana kapusta:

olej

kapusta

cebula

kminek

sól

pieprz

około 1/2 szkl bulionu warzywnego

olej

mąka

Posikaną cebulę smażę na oleju, dodaję pokrojoną kapustę. Solę, pieprzę, dodaję kminek. Gdy kapusta mięknie, dodaję trochę bulionu warzywnego.

Na patelni umiesczam olej, dodaję mąkę – robię zasmażkę.

Dodaję zasmażkę do kapusty.

 

Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną.

szynka

 

szynka2