Wspaniały niedzielny obiad.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
5 marchewek
3 pietruszki
1 cebula
1/2 selera
1 por
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kminu mielonego
bulion warzywny
olej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżek wody
Szynkę nacieram solą, pieprzem i mielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego.
Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, por.
Solę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około 1,5 szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos.
Zasmażana kapusta:
olej
kapusta
cebula
kminek
sól
pieprz
około 1/2 szkl bulionu warzywnego
olej
mąka
Posikaną cebulę smażę na oleju, dodaję pokrojoną kapustę. Solę, pieprzę, dodaję kminek. Gdy kapusta mięknie, dodaję trochę bulionu warzywnego.
Na patelni umiesczam olej, dodaję mąkę – robię zasmażkę.
Dodaję zasmażkę do kapusty.
Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną.