Ten przepis moja mama dostała od swojej mamy, a ja od niej. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne.
Owszem najlepsze byłyby jabłka szara reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę.
Składniki:
3 szkl mąki pszennej
1 kostka margaryny
3 jajka
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta.
Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie.
Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy).
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra, dół)