Lekki obiad lub całkiem niezła kolacja. Zjedz kiedy tylko chcesz.
Bardzo proste, szybkie, mało skomplikowane.
Pewnie to przepis bardziej po polsku, ale nam smakuje.
Składniki:
ryż
łosoś
awokado
ogórek
majonez
czerwony kawior
nori
ocet ryżowy
wasabi
sos sojowy
mata bambusowa
Ryż gotujemy do miękkości. Jeśli mamy specjalny ryż do sushi instrukcja gotowania jest na opakowaniu. Jeśli mamy zwykły ryż gotujmy go 2 minuty dłużej niż wskazuje czas na opakowaniu – ryż będzie się lepiej sklejał.
Do ryżu dodajemy 3 łyżeczki octu ryżowego (na 100 g ryżu)
Na matę bambusową kładziemy folię spożywczą aby nie zabrudzić maty. Kładziemy na folię nori. Na nori układamy ryż. Smarujemy cienko majonezem. Układamy pasek ogórka, łososia, awokado. Zwijamy rulon. Odkładamy na deskę. Chwilę czekamy. Kroimy gdy nori zmięknie.
Na filię położną na matę bambusową układamy ryż. Na środek ryżu ogórek, awokado. Zwijamy rulon. Na rulon układamy plasterek łososia.
Na folię położoną na matę bambusową układamy ryż. Na środek łosoś i awokado. Zwijamy rulon. Na wierzch czerwony kawior.
Sushi bierzemy pałeczkami moczymy w sosie sojowym, dodajemy odrobinę wasabi.