Coś do kawy?
Na szybko?
Tadam i jest 🙂
Ten suflet w konsystencji przypomina trochę biszkopt, trochę pianki – te dla dzieci. Bardzo przyjemny w smaku deserek 🙂
Składniki:
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
cukier puder do podypania
trochę masła do wysmarowania kokilki lub filiżanki. Bułka tarta do obsypania wnętrza naczynka.
Do jednej miski wbijamy żółtko a do drugiej białko.
Białko miksujemy, gdy jest sztywne zajmujemy się żółtkiem. Miksujemy żółtko. Gdy robi się jaśniejsze, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy.
Dodajemy białko do żółtka, mieszamy delikatnie.
Naczynko smarujemy masłem i obsypujemy ścianki bułką tartą. Wkładamy do naczynka masę nieco niżej niż poziom filiżanki (lub kokilki).
Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
Podajemy posypany cukrem pudrem.