Suflet cytrynowy – deser w 15 minut

Coś do kawy?

Na szybko?

Tadam i jest 🙂

Ten suflet w konsystencji przypomina trochę biszkopt, trochę pianki – te dla dzieci. Bardzo przyjemny w smaku deserek 🙂

 

Składniki:

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka startej skórki z cytryny

cukier puder do podypania

trochę masła do wysmarowania kokilki lub filiżanki. Bułka tarta do obsypania wnętrza naczynka.

 

Do jednej miski wbijamy żółtko a do drugiej białko.

Białko miksujemy, gdy jest sztywne zajmujemy się żółtkiem. Miksujemy żółtko. Gdy robi się jaśniejsze, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy.

Dodajemy białko do żółtka, mieszamy delikatnie.

Naczynko smarujemy masłem i obsypujemy ścianki bułką tartą. Wkładamy do naczynka masę nieco niżej niż poziom filiżanki (lub kokilki).

Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.

Podajemy posypany cukrem pudrem.

suflet