Stripsy z kurczaka

Stripsy to kawałki kurczaka, które podaje znana nam wszystkim sieciowa restauracja. Doskonale smakują w towarzystwie frytek i sosu czosnkowego.

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

sól

pieprz

papryka słodka

papryka ostra

1 jajko

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mleka

olej do smażenia

dodatkowa mąka ok 1/2 szkl.

 

Sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

2 rozmiażdżone ząbki czosnku

szczypta soli

szczypta pieprzu

 

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na paseczki. Umieszczamy filet z kurczaka w misce, dodajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą. Według uznania. Mieszamy mięso by zostało pokryte przyprawami.

W drugiej misce umieszczamy mąkę (1/2 szkl), mleko, jajko, szczyptę soli, pieprzu. Mieszamy. Powinno wyjść gęste ciasto. Zalewamy ciastem kurczaka i dokładnie mieszamy.

Na talerzyk wsypujemy mąkę.

Do rondelka wlewamy olej.

Wyjmujemy kurczaka z ciasta, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju.

Wykładamy złote stripsy na talerz.

Sos: mieszamy majonez, jogurt naturalny, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól.

Podajemy stripsy z frytkami, sosem czosnkowym, można także dodać ketchup.

 

stripsy_m