Stripsy to kawałki kurczaka, które podaje znana nam wszystkim sieciowa restauracja. Doskonale smakują w towarzystwie frytek i sosu czosnkowego.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
olej do smażenia
dodatkowa mąka ok 1/2 szkl.
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 rozmiażdżone ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na paseczki. Umieszczamy filet z kurczaka w misce, dodajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą. Według uznania. Mieszamy mięso by zostało pokryte przyprawami.
W drugiej misce umieszczamy mąkę (1/2 szkl), mleko, jajko, szczyptę soli, pieprzu. Mieszamy. Powinno wyjść gęste ciasto. Zalewamy ciastem kurczaka i dokładnie mieszamy.
Na talerzyk wsypujemy mąkę.
Do rondelka wlewamy olej.
Wyjmujemy kurczaka z ciasta, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju.
Wykładamy złote stripsy na talerz.
Sos: mieszamy majonez, jogurt naturalny, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól.
Podajemy stripsy z frytkami, sosem czosnkowym, można także dodać ketchup.