Stek z patelni z puree z pietruszki

Mam bardzo kiepskiego grilla, więc odważyłam się zrobić steka na patelni grillowej. I powiem Wam… mniam…

Składniki:

polędwica wołowa (u mnie polędwica na stek irlandzki)

sól

pieprz

 

Puree z pietruszki

4 ziemniaki

3 pietruszki – korzeń

1 gruszka

sól

pieprz biały

gałka muszkatołowa

2 szkl mleka

2 łyżki masła

To puree pochodzi z przepisu Joasi Matyjek http://odczarujgary.pl/puree-z-gruszki-i-pietruszki/ której przepisy uwielbiam. Jest ona dla mnie ogromną inspiracją. Bardzo przyczyniła się do tego, że prowadzę teraz tego bloga (choć tak na prawdę pewnie o tym nie wie)

Robi genialne zdjęcia, a jej potrawy można jeść oczami.

Być może to mało marketingowe, że w tym miejscu promuję innego bloga, ale gdy odwiedzicie jej stronę, sami przekonacie się, że warto tam zostać.

Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę- umieściłam w garnku. To samo zrobiłam z pietruszką. Zalałam wszystko mlekiem i dolałam trochę wody, by płyn zakrył warzywa. Gotowałam aż warzywa zmiękły. Dodałam obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Chwilę jeszcze gotuję. Odcedzam. Dodaję masło, sól, pieprz, około 1/2 łyżeczki gałki  muszkatołowej. Blenduję wszystko.

To puree wspaniale pasuje do steka.

Stek- mięso kroimy w grube plastry. Patelnię grillową posmarowałam olejem rzepakowym. Położyłam mięso. Ważne by mięso położyć na bardzo rozgrzanej patelni. Smażymy po 4-6 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcecie osiągnąć) z każdej strony – nie ruszamy mięsa, nie nakłuwamy.

Zdejmujemy mięso z patelni, zawijamy je w folię aluminiową i zostawiamy na 5 minut- mięso musi odpocząć.

Wykładamy mięso an talerz, solimy i pieprzymy.

 

Sałata:

sałata lodowa

pomidor

ogórek

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Warzywa pokroiłam i doprawiłam solą, pieprzem i oliwą.

 

Genialny obiad 😉

stek1