Uwielbiam dania, które mogę wykonać w kilkanaście minut. Czasami robię carbonarę z odrobiną śmietany – choć tak nie jest oryginalnie 😉 ale dodatkowo sos jest cudownie delikatny.
W tym przepisie – oryginalnie.
Składniki:
makaron spaghetti na 4 osoby
30 dag wędzonego boczku
70 g startego parmezanu
4 jajka
4 żółtka
sól
pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż tłuszcz się wytopi. Do miski dodajemy żółtka, jajka, parmezan (odrobinę zostawiamy do posypania dania), dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy. Dodajemy do jajek 7 łyżek wody z makaronu. Odcedzamy makaron. Wrzucamy do makaronu boczek, zalewamy jajkami, włączamy płomień pod garnkiem i energicznie mieszamy przez 30 sekund? Makaron musi oblepić się sosem, ma być kremowy, nie wolno trzymać zbyt długo na gazie, żeby nie zrobiła się jajecznica.
Podajemy makaron posypany startym parmezanem.