Spaghetti carbonara – oryginalny przepis

Uwielbiam dania, które mogę wykonać w kilkanaście minut. Czasami robię carbonarę z odrobiną śmietany – choć tak nie jest oryginalnie 😉 ale dodatkowo sos jest cudownie delikatny.

W tym przepisie – oryginalnie.

Składniki:

makaron spaghetti na 4 osoby

30 dag wędzonego boczku

70 g startego parmezanu

4 jajka

4 żółtka

sól

pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż tłuszcz się wytopi. Do miski dodajemy żółtka, jajka, parmezan (odrobinę zostawiamy do posypania dania), dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy. Dodajemy do jajek 7 łyżek wody z makaronu. Odcedzamy makaron. Wrzucamy do makaronu boczek, zalewamy jajkami, włączamy płomień pod garnkiem i energicznie mieszamy przez 30 sekund? Makaron musi oblepić się sosem, ma być kremowy, nie wolno trzymać zbyt długo na gazie, żeby nie zrobiła się jajecznica.

Podajemy makaron posypany startym parmezanem.