Spaghetti z boczkiem i krewetkami

Wspaniałe, sycące danie.

Pyszne.

Składniki:

200 g boczku pokrojonego w kostkę

225 g krewetek obranych, oczyszczonych

2 pomidory

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

3 szklanki mleka 3,2 %

1 garść natki pietruszki

2 łyżki startego parmezanu

makaron spaghetti dla 4 osób

Na dużej patelni rozpuszczam masło, wrzucam boczek. Smażę aż boczek się wytopi. Dodaję krewetki, chwilę smażę by stały się białe. Wykładam krewetki i boczek na talerz – masło ze smakiem krewetek i boczku zostaje na patelni. Dodaję do masła cebulę, chwilę smażę, dodaję drobno posiekany czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodaję pokrojone w kostkę pomidory.

Chwilę dusimy. Dodajemy mleko i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy makaron.

Czekamy aż makaron zmięknie i wypije mleko, solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, żeby makaron się nie przypalił. W razie konieczności podlewamy trochę mlekiem.

Gdy makaron będzie miękki, dodajemy krewetki z boczkiem, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Mieszamy dokładnie i podajemy.

 

z krewetkami2