Wspaniałe, sycące danie.
Pyszne.
Składniki:
200 g boczku pokrojonego w kostkę
225 g krewetek obranych, oczyszczonych
2 pomidory
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 szklanki mleka 3,2 %
1 garść natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
makaron spaghetti dla 4 osób
Na dużej patelni rozpuszczam masło, wrzucam boczek. Smażę aż boczek się wytopi. Dodaję krewetki, chwilę smażę by stały się białe. Wykładam krewetki i boczek na talerz – masło ze smakiem krewetek i boczku zostaje na patelni. Dodaję do masła cebulę, chwilę smażę, dodaję drobno posiekany czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodaję pokrojone w kostkę pomidory.
Chwilę dusimy. Dodajemy mleko i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy makaron.
Czekamy aż makaron zmięknie i wypije mleko, solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, żeby makaron się nie przypalił. W razie konieczności podlewamy trochę mlekiem.
Gdy makaron będzie miękki, dodajemy krewetki z boczkiem, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Mieszamy dokładnie i podajemy.