Ślimaczki, kieszonki, ósemeczki – szybkie przekąski

Mama zrób coś smacznego. Coś na ciepło. I najlepiej ze składnikami, które lubimy.

Co robi mama? Otwiera lodówkę i czarownicuje 😉

Jak to uczyniłam?

Składniki:

ciasto francuskie

passata pomidorowa (u mnie mutti – do pizzy – bardzo ją lubię)

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

szynka

ser żółty

parówki

Sos pomidorowy – passate – umieszczam w kubku. Dodaję sól, pieprz, rozgnieciony czosnek.

Ślimaczki
Na ciasto francuskie smaruje sos, układam szynkę i ser żółty, zawijam jak roladę. Kroję w plastry. Układam na papierze do pieczenia i tak powstają zawijaski.

Kieszonki.

wykrawam z ciasta francuskiego kwadraciki. Na kwadracik smaruję sos pomidorowy. Układam kwadracik szynki i sera. Przykrywam drugim kwadracikiem. Widelcem zlepiam boki.

Ósemeczki

Sosem pomidorowym smaruję ciasto francuskie. Układam parówkę i zwijam aż ją zawinę. Na drugim brzegu układam drugą parówkę i zawijam w kierunku tej pierwszej. Aż się zejdą. Tnę na plasterku. Układam parówką do góry na papierze fo pieczenia.

Piekę w 180 stopniach do zrumienienia.