Oprócz składników poniżej będziemy potrzebowali:
2 galaretek truskawkowych (trzecia galaretka idzie do masy serowej)
truskawki
Składniki biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl. cukru
3 łyżki oleju
1/2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szkl. mąki
Białka ubić na pianę dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku – ubijamy. Następnie ocet, olej i przesiana mąkę.
Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.
Po upieczeniu zostawimy biszkopt w piekarniku, otwierając drzwiczki, żeby wystygł.
Masa serowa:
500 g sera
250 ml śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę miksuję na sztywno. Dodaję cukier puder i ser zmielony przez maszynkę, lub specjalny ser do sernika. W 1 szkl. wrzącej wody rozpuszczam galaretkę i żelatynę. Ostawiam do wystygnięcia. Wlewam do masy serowej. Dodaję truskawki w cząstkach.
Biszkopt przekrawam na pół. Do tortownicy wkładam spód biszkoptu, masę serową, drugą część biszkoptu, Na wierzch truskawki i tężejącą galaretkę.