Sernik truskawkowy

 

Oprócz składników poniżej będziemy potrzebowali:

2 galaretek truskawkowych (trzecia galaretka idzie do masy serowej)

truskawki

 

Składniki biszkopt:

3 jajka

1/2 szkl. cukru

3 łyżki oleju

1/2 łyżki octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 niepełna szkl. mąki

Białka ubić na pianę dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku – ubijamy. Następnie ocet, olej i przesiana mąkę.

Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.

Po upieczeniu zostawimy biszkopt w piekarniku, otwierając drzwiczki, żeby wystygł.

Masa serowa:

500 g sera

250 ml śmietany kremówki

1 galaretka truskawkowa

1 łyżka żelatyny

3 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę miksuję na sztywno. Dodaję cukier puder i ser zmielony przez maszynkę, lub specjalny ser do sernika. W 1 szkl. wrzącej wody rozpuszczam galaretkę i żelatynę. Ostawiam do wystygnięcia. Wlewam do masy serowej. Dodaję truskawki w cząstkach.

Biszkopt przekrawam na pół. Do tortownicy wkładam spód biszkoptu, masę serową, drugą część biszkoptu, Na wierzch truskawki i tężejącą galaretkę.

 
sernik truskawkowy