Sałatka gyrosowa

Można ją znaleźć na stole podczas większości naszych domowych imprez. Znika najszybciej. Niby nic nadzwyczajnego a zawsze się przyjmuje niezależnie od okoliczności spotkania.

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 puszka kukurydzy

5 ogórków konserwowych

1/2 kapusty pekińskiej

ketchup

majonez

przyprawa do gyrosa

szczypta vegety

olej

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Wykładamy usmażone mięso na dno salaterki.

Na mięso wykładamy 1/2 sosu wykonanego z 5 łyżek ketchupu i 5 łyżek majonezu.

Na sos układamy odsączoną kukurydzę, na nią pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki pozostałą część sosu.

Sos przykrywamy posiekaną kapustą pekińską. Posypujemy ją szczyptą vegety.

Niektórzy do sałatki gyros dodają jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę, ja tego nie robię. Dzięki temu sałatka dłużej utrzymuje świeżość.

salatka gyrosowa