Będziemy potrzebowali:
papieru ryżowego
oleju do smażenia
Składniki na farsz:
400 g mięsa mielonego wieprzowego
50 g kiełków brokułu
1 posiekana w kostkę cebula
2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
30 g grzybów mun (grzyby moczymy we wrzątku – odcedzamy, studzimy, siekamy)
100 g makaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę kroimy żeby kluseczki były krótsze)
1 jajko
sól (około 1/2 łyżeczki)
pieprz (około 1/4 łyżeczki)
1 duży rozmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy.
Na talerz lub patelnię wlewamy gorącą wodę – będziemy w niej moczyć papier ryżowy. Papier ryżowy (krążek) moczymy w wodzie, chwilę trzymamy z obydwu stron. Układamy na desce do krojenia, nakładamy 1 łyżkę farszu, zawijamy krążek tak jak gołąbki. Ciasno zawijamy.
Sajgonki powinny chwilę poczekać aż papier ryżowy wyschnie.
Smażymy sajgonki w głębokim tłuszczu z każdej strony.
Wyjmujemy sajgonki na papier aby odsączyć tłuszcz. Aby były bardziej chrupiące można je usmażyć później jeszcze raz 😉
Podajemy z sosem rybnym lub sosem z:
sosu sojowego 6 łyżek
oleju sezamowego 2 łyżki
octu winnego 1 łyżeczka