Sajgonki z mięsem wieprzowym

Będziemy potrzebowali:

papieru ryżowego

oleju do smażenia

 

Składniki na farsz:

400 g mięsa mielonego wieprzowego

50 g kiełków brokułu

1 posiekana w kostkę cebula

2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach

30 g grzybów mun (grzyby moczymy we wrzątku – odcedzamy, studzimy, siekamy)

100 g makaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę kroimy żeby kluseczki były krótsze)

1 jajko

sól (około 1/2 łyżeczki)

pieprz (około 1/4 łyżeczki)

1 duży rozmiażdżony ząbek czosnku

1 łyżka sosu sojowego

Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy.

 

Na talerz lub patelnię wlewamy gorącą wodę – będziemy w niej moczyć papier ryżowy. Papier ryżowy (krążek) moczymy w wodzie, chwilę trzymamy z obydwu stron. Układamy na desce do krojenia, nakładamy 1 łyżkę farszu, zawijamy krążek tak jak gołąbki. Ciasno zawijamy.

Sajgonki powinny chwilę poczekać aż papier ryżowy wyschnie.

Smażymy sajgonki w głębokim tłuszczu z każdej strony.

Wyjmujemy sajgonki na papier aby odsączyć tłuszcz. Aby były bardziej chrupiące można je usmażyć później jeszcze raz 😉

 

Podajemy z sosem rybnym lub sosem z:

sosu sojowego 6 łyżek

oleju sezamowego 2 łyżki

octu winnego 1 łyżeczka

 

sajgonki4

sajgonki3

sajgonki2

sajgonki