Moi chłopy lubią poznawać nowe smaki. Ale takie nowe w bezpiecznym znaczeniu tego słowa. Czyli znane, ale inaczej. Lubią też jeść codziennie coś innego. Gdy gotuję pomidorówkę, czy rosół wykrzywiają się na znak, że ich zawiodłam 😉
Wobec tego dzisiaj znane, ale inaczej.
Składniki:
ryż parboiled z warzywami (ugotowałam w osolonej wodzie)
2 filety z kurczaka
garść szpinaku baby
kilka suszonych pomidorów w oleju z ziołami
sól
pieprz
mąka
masło
olej
śmietana 18%
Na patelnię dodałam 1 łyżkę masła i okolo 4 łyżek oleju. Rozpuściłam masło.
Filet z kurczaka pokroiłam jak na kotlety. obsypał solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące i smażyłam z obydwu stron aż zaczęły nabierać złocistego koloru.
Gdy filet był już rumiany dodałam szpinak i pomidory. Chwilę dusiłam aż szpinak zmniejszył swoją objętość.
Podlałam wszystko 1/2 szklanki wody. Woda zebrała smak z patelni. Trochę wypił jej filet. Dzięki temu jest soczysty. Na koniec dodałam 2 łyżki śmietany i doprawiłam wszystko solą i pieprzem.
To jest bardzo smaczne 😉