Rolada szpinakowa z łososiem i białym serkiem

Składniki:

Szpinak brykiet

1 łyżka masła

2 małe ząbki czosnku

2 jajka

sól, pieprz

1 łyżka mąki pszennej

łosoś wędzony

biały serek śmietankowy lub chrzanowy

Szpinak brykiet rozmrażamy i smażymy na łyżce masła, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Studzimy. Dodajemy żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę.

Do masy szpinakowej z żółtkami dodajemy mąkę, białka, mieszamy.

Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w 175 stopniach przez 10 minut.

Gdy ciasto się upiecze wykładamy je na ściereczkę i zawijamy w roladę. Pozwalamy roladzie się ostudzić ale też uformować w rulon.

Rozwijamy rulon, smarujemy serkiem (jeśli chcemy delikatne roladki to używamy serka śmietankowego, jeśli zależy nam na ostrzejszym smaku świetnie sprawdzi się serek chrzanowy). Układamy wędzonego łososia.

Zawijamy ciasno roladę i odstawiamy na kilkanaście minut. Kroimy w plastry i podajemy.