Składniki:
Szpinak brykiet
1 łyżka masła
2 małe ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
łosoś wędzony
biały serek śmietankowy lub chrzanowy
Szpinak brykiet rozmrażamy i smażymy na łyżce masła, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Studzimy. Dodajemy żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy szpinakowej z żółtkami dodajemy mąkę, białka, mieszamy.
Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w 175 stopniach przez 10 minut.
Gdy ciasto się upiecze wykładamy je na ściereczkę i zawijamy w roladę. Pozwalamy roladzie się ostudzić ale też uformować w rulon.
Rozwijamy rulon, smarujemy serkiem (jeśli chcemy delikatne roladki to używamy serka śmietankowego, jeśli zależy nam na ostrzejszym smaku świetnie sprawdzi się serek chrzanowy). Układamy wędzonego łososia.
Zawijamy ciasno roladę i odstawiamy na kilkanaście minut. Kroimy w plastry i podajemy.