Jak wykorzystać kurczaka inaczej?
Ja zrobiłam roladę z zielonymi szparagami.
Pyyyyszna.
Składniki:
2 filety z kurczaka
8 zielonych szparagów
10 plasterków wędzonego boczku – bardzo cienkich
2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą)
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki śmietany 30%
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Filet z kurczaka rozbijamy. Na dużej desce układamy plastry boczku, na boczek rozbite filety z kurczaka, solimy fileta, pieprzymy, smarujemy oliwą z oliwek, układamy zielone szparagi. Zawijamy wszystko w roladę (zawijamy fileta, owijamy go boczkiem).
W kubeczku mieszamy musztardę, miód i śmietanę. Smarujemy roladę. Wkładamy do piekarnika w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie otwieramy żaroodporne naczynie i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia.
Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami.