Prosiaczki

Czyli kolejna szybka przekąska idealna na obiad, kolację, lub przystawkę.

Składniki:

parówki

ciasto francuskie

ser żółty

1 jajko

 

Sos czosnkowy

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

 

Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 3 paski a każdy z pasków na 5 części.

Parówki kroimy na 3 części.

Ser żółty w plasterkach kroimy na 4, część zera ścieramy na tarce.

Na ciasto nakładamy kwadracik z sera żółtego i na ser parówkę.

pros1_m

 

Zawijamy parówkę w cieście i nacinamy kilka razy (nie zawijamy zbyt ciasno – pozwólmy ciastu urosnąć).

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem.

pros2_m

 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

pros3_m

 

Podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz i zgnieciony czosnek, mieszamy razem)

pros4_m