Czyli kolejna szybka przekąska idealna na obiad, kolację, lub przystawkę.
Składniki:
parówki
ciasto francuskie
ser żółty
1 jajko
Sos czosnkowy
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 3 paski a każdy z pasków na 5 części.
Parówki kroimy na 3 części.
Ser żółty w plasterkach kroimy na 4, część zera ścieramy na tarce.
Na ciasto nakładamy kwadracik z sera żółtego i na ser parówkę.
Zawijamy parówkę w cieście i nacinamy kilka razy (nie zawijamy zbyt ciasno – pozwólmy ciastu urosnąć).
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz i zgnieciony czosnek, mieszamy razem)