Cudowna domowa pizza. Uwielbiamy ją. Znika niesamowicie szybko. Ten przepis na pizzę zachwyci nawet najbardziej wymagających.
Składniki na ciasto:
7 g drożdży instant
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut by drożdże urosły. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i bazylię.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
Sos pomidorowy:
W dużym kubku umieszczam 4 pomidorki suszone z ziołami takie z oliwy (ze słoiczka), dodaję passatę pomidorową lub 1/2 puszki pomidorów pokrojonych, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 listki świeżej bazylii. Wszystko miksuję blenderem.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Rozwałkowuję placek i umieszczam go na formie do pizzy. Smaruję połową pasty pomidorowej ciasto.
Posypuję ciasto serem mozarella – startą. Na ser dodaję szynkę, kukurydzę konserwową z puszki, na to sypię ser i ułożyłam dodatkowo plastry mozarelli z kulki. Ułożyłam kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół.
Piekę w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż brzegi zaczną powoli stawać się brązowe.
Po upieczeniu układam świeżą bazylię – tak lubię – coś świeżego na pizzy.
Smacznego.