Mąż sobie zażyczył 🙂
Jak on coś czasem wymyśli… 😉
Składniki na ciasto:
50 g mąki ryżowej
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
175 ml gorącej wody
Wszystkie składniki łączymy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy krążki.
Składniki na farsz:
200 g mięsa wieprzowego mielonego
200 g surowych krewetek – oczyszczonych, pokrojonych drobno
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oleju sezamowego
1 garść posiekanej kolendry
Wszystkie składniki mieszamy. Na krążki układamy kulki z 1 łyżeczki mięsa. Zawijamy pierożki w kieszonki.
Do garnka wlewamy wodę, nakładamy naczynie do gotowania na parze. Do naczynia wkładamy krążek papieru śniadaniowego podziurawionego wykałaczką. Układamy pierożki na krążku papieru gdy już gotuje się woda.
Gotujemy na parze przez 7-8 minut. Wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą i polewamy sosem teriyaki.