Prosty przepis na pieczeń rzymską. Zamiast kotletów mielonych 😉
Składniki:
1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo – wołowe)
3 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
1 surowe jajko
1/3 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki chrzanu tartego
Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy musztardę, chrzan, sól, pieprz, paprykę, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki, surowe jajko – mieszamy dokładnie.
Formę – keksówkę – smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Do formy wkładamy połowę mięsa. Układamy jajka, przykrywamy pozostałym mięsem. Wygładzamy mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Doskonale smakuje z ziemniaczkami, ryżem, a także na kanapce.