Amerykańskie naleśniki, wspaniałe, puszyste, doskonale smakują z czekoladą, dżemem, owocami, ale najlepiej z syropem klonowym.
Ja dzisiaj podałam je tak 🙂
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji śmietany. Na patelni (bez oleju, najlepsza jest patelnia naleśnikowa) rozlewamy łyżką placek, lekko go rozsmarowujemy. Smażymy z obydwu stron na średnim ogniu tak by pancake zdążyły wyrosnąć.
Idealne na śniadanie, ale także na kolację (u mnie dzisiaj jako kolacja – dzieci wymyśliły 😉 )
Ja podałam je z czekoladą, łyżeczką domowego dżemy truskawkowego i dla przełamania ogromu słodyczy – z plasterkami kiwi 🙂