Wspaniały pomysł na obiad.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
mleko
mąka
soda oczyszczona
1 jajko
2 łyżki oleju
sól, cukier
Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa.
Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni.
Farsz:
świeży szpinak (1 opakowanie)
ser feta (2/3 kostki)
pół dużej kulki mozarella
pieprz
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany
2 rozmiażdżone ząbki czosnku
Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję umyty świeży szpinak. Chwilę duszę. Dodaję fetę, czosnek i mozarellę. Duszę by składniki się połączyły, dodaję świeżo zmielony pieprz do smaku. Pod koniec dodaję 1 łyżkę śmietany i jeszcze chwilę duszę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest płynna należy ją zostawić na 10 minut po smażeniu.
Wykładam masę na naleśniki i składam naleśnik w trójkącik.
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 rozmiażdżone ząbki czosnku
sól
pieprz
Łączę składniki. Sos wykładam na naleśniki.