Muffiny jogurtowe z rabarbarem

Jeszcze Wam tego nie mówiłam, ale mam fenomenalną sąsiadkę. Jest wspaniała, życzliwa, ciepła, wspaniale się z nią rozmawia i czasami przynosi mi “dary”. Są to truskawki z własnej grządki, kawałek ciasta które właśnie upiekła. Przyniosła mi też rabarbar.

Pamiętam jak moja mama robiła nam z rabarbaru ucierane ciasto, kompot, ja postanowiłam zrobić muffiny.

Psyt – zostało mi jeszcze kilka łodyg chyba niebawem zrobię tartę z musem rabarbarowym 😉

2 łodygi rabarbary umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i posłodziłam. Czekały tak na ciasto muffinkowe.

Składniki na muffiny:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki sody

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 kostki masła (ok 100 g)

1 szkl. jogurtu naturalnego

3 jajka

Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączmy masło z jogurtem i jajkami w jednej misce.

W drugiej misce łączymy ze sobą składniki suche.

Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Do papilotek wkładamy po 1 łyżce masy. Wrzucamy rabarbar po 3 plasterki do każdej foremki – ja trochę go wciskam rabarbar ciasto.

Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut.

Mi wyszły z tej porcji 23 małe muffiny 😉

 

muffiny rabarbarowe

muffiny z rabarbarem

muffinyra2

muffiny ra