Co zrobić z taką piękną, wielką dynią?
Zupę, drugie danie i deser 😉
Dzisiaj cudowne muffiny dyniowe 🙂
Składniki:
150 g masła
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
skórka starta z 1 pomarańczy
kilka kropli ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
2/3 szkl puree z pieczonej dyni (przepis na puree dyniowe poniżej)
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 jajka
2/3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórek kokosowych
50 g czekolady pokrojonej w kostkę (może być gorzka, ale też świetnie smakują z deserową)
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe wolnostojące foremki, albo silikonowe.
Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka, dodać cynamon, gałkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Roztopić na średnim ogniu a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok 1 min. Dodać puree z dyni o gotować przez kolejną 1 min. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodać kolejno jajka, za każdym razem energicznie wymieszać . Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolita masę żeby nie było grudek. Na koniec dodać wiórki kokosowe.
Masę wyłożyć do papilotek na ok 2/3 wysokości. Do każdej wyłożyć po 3 kawałeczki czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok 23 min
Jak zrobić puree z pieczonej dyni:
ok 1 kg dyni umyć i pokroić na grudą kostkę. Usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. piec ok 1 godz. (w zależności od tego jak jest pokrojona dynia, może to być pół godziny). Dynia musi być miękka tak że patyczek dobrze w nią wchodzi. Zmiksować.