Muffiny czekoladowe z malinami – prawie jak brownie

Absolutnie cudowne. Maliny wspaniale przełamują smak czekoladowego ciasta. Prawdopodobnie to jedno z najlepszych połączeń – gorzka czekolada i maliny.

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
150 g cukru
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
około 150 g – 200 g malin

W garnku na parze rozpuszczam masło, dodaję do masła rozdrobnioną czekoladę. Gdy masło z czekoladą się rozpuszczą, odstawiam do wystudzenia.

W misce miksuję jajka, dodaję stopniowo cukier. Gdy jajka zrobią się puszyste dodaję rozpuszczoną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszam szpatułką.

Do papilotek umieszczonych w formie do muffinek dodaję po 1 lub po 2 łyżki masy. Do masy wkładam po 3 maliny.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Z tego przepisu wyszło mi 10 muffinek.

Podaję z lodami waniliowymi. Mniam.