Wspaniałe jako śniadanko, doskonałe jako kolacja. Ciepłe z mlekiem smakują obłędnie.
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szkl ciepłego mleka
1 jajko
80 g roztopionego masła
60 g cukru pudru
Dodatkowo:
dżem lub marmolada
roztrzepane jajko
cukier puder do posypania bułeczek
W dużej miseczce umieszczam drożdże, cukier i ciepłe mleko, mieszam dokładnie aby drożdże się rozpuściły. Odstawiam do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Dodaję do drożdży mąkę, roztopione masło, cukier puder i jajko. Mieszam wszystko, wyrabiam ciasto i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, rozwałkowuję placek i wykrawam dużą szklanką lub miseczką takie większe kółka.
Na środek każdego placuszka układam 1 łyżeczkę dżemu, zawijam kieszonkę, dokładnie sklejam by powstała bułeczka. Układam bułeczki na blasze łączeniem do dołu.
Możecie dać im chwilę jeszcze na podrośnięcie, ale ja byłam zbyt niecierpliwa i już chciałam upiec bułeczki 😉
Smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem i piekę bułeczki przez 20-25 minut w 180 stopniach.