Składniki:
1 cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 cebula biała
30 dag kiełbasy wiejskiej
2 duże dojrzałe pomidory
10 pieczarek
olej
pietruszka – natka
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
koncentrat pomidorowy
pieprz
Do garnka wlewam olej. Wrzucam cebulkę pokrojoną w lostkę, chwilę duszę mieszając. Wrzucam obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dodaję obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Nadal duszę, mieszając.
Cukinię przekrawam na pół, wycinam nasionka. Odkrawam końce. Kroję na plasterki. Wrzucam do garnka.
Papryki kroję w kostkę, także umieszczam w garnku.
Chwilę wszystko duszę. Zalewam wrzątkiem. Dodaję sól.
Pomidory nacinam i sparzam. Obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę, dodaję do garnka.
Chwilę wszystko gotuję.
Dodaję około 1/3 łyżeczki papryki słodkie, szczyptę papryki ostrej, 2 łyżeczki koncentratu, pieprz do smaku.
Na koniec posiekaną natkę pietruszki.
Nie zagęszczam leczo, wolę wersję rosołkową. Ale oczywiście Wy możecie – mąka, zasmażka, śmietana, jak kto woli 🙂