Kwiatuszki z ciasta francuskiego

Niedziela. Co przygotować do kawy? Potrzebowałam szybkiego deseru, który mogłabym wykonać w kilka minut. Jednocześnie musiał posiadać składniki, które lubią dzieci. I tak powstał ten przepis.

Składniki:

ciasto francuskie

kilka łyżek nutelli

borówki mrożone

cukier

roztrzepane białko jaja

cukier puder do posypania kwiatuszków

Z ciasta francuskiego wykrawam kwadraciki. Te nacinam ku środkowi jak na poniższym zdjęciu. Na środek kwadracika kładę odrobinę nutelli, zawijam rogi do środka tak by dotykały do nutelli. Smaruję brzegi roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem. Ściskam powstałe trójkąciki tak by powstał kwiatuszek. Układam na każdy kwiatuszek borówkę. Piekę w 200 stopniach przez 15-20 minut. Podaję posypane cukrem pudrem.

 

1A

2a

3a

4a

5a

6a

7a

8a

9a

10a

11a

12a

13a

14a

15a