Kurczak w sosie śmietanowo – musztardowym

Składniki:

3 torebki ryżu

2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze)

320 ml śmietany 18%

3 łyżki musztardy kremskiej

sól

świeżo zmielony pieprz

2 cebule

2 łyżki masła

olej

1 garść posiekanej natki pietruszki

Kurczaka kroimy na kawałki- większa kostka – solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy trochę oleju (około 2-3 łyżek) i wrzucamy pokrojonego w kawałki fileta z kurczaka. Dusimy aż mięso się usmaży.

W rondelku mieszamy śmietanę z musztardą, dodajemy sól i pieprz do smaku.

Dodajemy sos musztardowo – śmietanowy do kurczaka. Smażymy tak jeszcze przez 5 minut. Dodajmy natkę pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie.

 

 

kurczak