Kremowa zupa serowa z mascarpone

Pyszna, delikatna, szybka do zrobienia 🙂

Składniki:

2 małe ziemniaki

kawałek selera – korzeń – wielkości małego ziemniaczka

1 marchewka

sól

pieprz

1 czubata łyżka serka mascarpone

1 łyżka śmietany 18%

150 g serka topionego śmietankowego

1 łyżka startego parmezanu

szczypiorek

bagietka

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

3 listki bazylii

1/2 cebula

 

W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku.

Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek topiony, blenduję. Chwilę gotuję.

Dodaję mascarpone, śmietanę i parmezan. Blenduję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni. Podaję kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem.

zupa serowa