Doskonałe jako przekąska, świetne do czerwonego barszczyku. Imprezowe zawijaski polecają się do szybkiego przygotowania.
Składniki:
ciasto francuskie
ser żółty
ketchup
ulubiona wędlina – najlepiej szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
zioła prowansalskie
Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy je cienką warstwą keczupu. Na ketchup możemy posypać zioła prowansalskie. Zostawiamy brzeg po jednej stronie ciasta nieposmarowany. To będzie miejsce które posłuży nam do sklejenia rulonu.
Rozkładamy plastry żółtego sera, później na ser szynkę. Może być szwarcwaldzka, parmeńska, lub inna ulubiona. Zwijamy ciasto w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi – tej posmarowanej ketchupem tak by zakończyć zwijanie w miejscu gdzie zostawiliśmy brzeg nieposmarowany.
Roladę kroimy na plastry o grubości ok 2 cm. Układamy ślimaczki na papierze do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.