Idealny biszkopt – przepis

Biszkopt idealny to taki, który zawsze wychodzi. Taki jest ten przepis. Biszkopt rośnie jak szalony i jest wspaniałą bazą do tortów i innych fantastycznych ciast.

Składniki:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.

Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).

Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie 🙂

To działa – poważnie 🙂

biszkopt idealny